SZKOŁA PRZETRWANIA...WEDŁUG TRYBEUSA (5) NIESAMOWITY KSYLITOL ...

SZKOŁA PRZETRWANIA...WEDŁUG TRYBEUSA (5)  NIESAMOWITY KSYLITOL ...
ePub czas dodania: 2013:10:16 22:10 komentarzy 0
Dzisiaj opiszę proceder w jaki sposób nasze zęby wpływaja na polepszenie życia dentystów i jak doprowadzić do uszczuplenia ich budżetów...proces jest długofalowy, ale warty przeanalizowania...

Oczywiście nie mam nic przeciwko dentystom, potrzebni są, gdyż chorób zębów, przyzębia i dziąseł jest wiele, ale wytrawny zielonowyspowy survivalowiec powinien wiedzieć co robić, żeby nie dać się skubać dentystom...generalnie sposób jest bardzo prosty, lecz wymaga przemiany swojego życia i eliminacji podstawowego wroga naszych zębów, czyli ...cukru, oczywiście mam na myśli cukier zwykły, kryształ pozuskiwany z buraków cukrowych, który jest ogólnie dostępny we wszystkich sklepach spożywczych.

Cukier ten możemy zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem), jest on sześć razy droższy od normalnego cukru, lecz udowodnię dzisiaj, że długoterminowo wychodzi dużo taniej...o cukrze brzozowym wspomniałem w części trzeciej Szkoły Przetrwania...(link)

Uważam jednak, że warto poświęcić całą część Szkoły Przetrwania tematyce ksylitolu.


 

Historia wynalezienia ksylitolu.

 


 

Jako pierwsi ksylitol odkryli pod koniec XIX w. chemicy : Niemiec E. Fisher i Francuz M. G. Bertrand. Pierwsze próby produkcji ksylitolu doprowadziły do uzyskania mieszaniny o konsystencji syropu. Postać krystaliczną zaczęto produkować dopiero w czasie II wojny światowej, kiedy brak cukru związany z trwającą wojną stworzył zapotrzebowanie na alternatywne substancje słodzące. Duży udział w rozpowszechnieniu ksylitolu mieli Finowie, którzy objęci wówczas blokadą handlową, odczuwając dotkliwy brak cukru zaczęli intensywnie produkować (i zjadać) ksylitol brzozowy. Przeprowadzone po wojnie badania wykazały zdumiewająco dobry stan uzębienia Finów.

Jest to moim zdaniem kolejny przykład medykamentu, który uznanie zyskał podczas klęski głodu, ludność fińska po prostu na początku jadła korę z brzozy, która była niezwykle słodka. Oczywiście jest tutaj analogia do szczawiu i mirabelek Stefana N., ale nie jest moją intencją, szanowni Czytelnicy nabijać się z klęski głodu, tylko stwierdzić, że niejednokrotnie bieda wyzwala u człowieka kreatywne myślenie, a dobrobyt niestety sprawia, że stajemy się bezmyślnymi łosiami stojącymi w kolejkach do aptek, po drogie, a czasami nieskuteczne “leki”.


 

Wywalmy cukier...spożywajmy lepiej alkohol...


 

Oczywiście nie mam tu na myśli popijanie lodowatej gorzałeczki he he, tylko właśnie spożywanie ksylitolu, który jest nazywany również alkoholem cukrowym uzyskiwanym z drewna brzozy, buka, a także kukurydzy. Ksylitol zawiera w swoim składzie 5 atomów węgla, w przeciwieństwie do cukrów 6-cio i 12-sto węglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .Występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach. Znajduje się w śliwkach, truskawkach, malinach, kalafiorze, sałacie i szpinaku.

Nasze organizmy w swoim codziennym metabolizmie używają ksylitolu, produkując go w ilości 15 gramów z różnych źródeł pokarmu.

Zainteresowanie moje ksylitolem zaczęło się, gdy zaczeliśmy się zmagać z boreliozą, (link) gdzie przy agresywnej antybotykoterapii musieliśmy wyeliminować cukier, aby nie wpaść w jeszcze gorszą przypadłość, jaką jest grzybica...wtedy znalazłem ksylitol...polecam tylko fiński ksylitol z brzozy firmy AKA, najtaniej wytargowałem po 36 złotych za kg...przestrzegam, przed tańszym ksylitolem z kukurydzy, gdzie jest podejrzenie, że produkowany jest z chińskiej, modyfikowanej genetycznie.

Postanowiłem przeszukać internet, czy jest gdzieś podana technologia pozyskania ksylitolu z brzozy, w sumie tego rośnie w Polsce do oporu...niestety błędnie myślałem, że mogę go pozyskać z odciągniętego soku brzozowego. Znalazłem technologię produkcji ksylitolu, ale cholerka jest to nie do przeskoczenia w warunkach domowych.

Aby wyprodukować ksylitol potrzebne są produkty bogate w ksylany np. kolby kukurydzy zawierają ich 30–32% suchej masy, omłoty zbóż, zwłaszcza owsa 29–32%, drewno brzozy 27%, buka 24%. Ksylitol powstaje w reakcji redukcji ksylozy wodorem w obecności katalizatorów niklowych. Dla dociekliwych zamieszczamy szczegółowy proces: „Powstaje bezpośrednio z ksylanów w 4-stopniowym procesie, na który się składają: hydroliza surowca roślinnego (najlepiej odpadowego), oczyszczenie hydrolizatu i otrzymanie czystego roztworu ksylozy, jej uwodornienie i wydzielenie czystego ksylitolu. Reakcje uwodornienia prowadzi się w obecności katalizatora niklowego, pod ciśnieniem wodoru do 50 Mpa, w zakresie temperatury 100–140°C, i uzyskuje ok. 50–60% konwersji ksylozy. Opracowano także nowy proces otrzymywania ksylitolu z kwasu glukonowego (lub jego soli albo laktonu). Kwas ten poddaje się dekarboksylacji w reakcji utlenienia, np. nadtlenkiem diwodoru, w obecności katalitycznych ilości jonów Fe+3, a powstałą d-arabinozę uwodornia do d-arabinitolu, który – poddany izomeryzacji w obecności katalizatorów uwodorniających/odwodorniających (metale: ni, Co, VCu, Ru, pd, pt), w temperaturze powyżej 100°C i pod ciśnieniem wodoru powyżej 1 Mpa – daje ksylitol]. Autorzy tego patentu podkreślają, że proponowany sposób omija generowanie dużych ilości odpadów stałych: 11–12 kg/kg ksylozy, powstających w procesie hydrolizy ksylanu. produktem końcowym w tej metodzie może być ksylitol albo mieszanina ksylitolu i arabinitolu.” (źródło: „Wiadomości chemiczne 2009, 63 „Biorafinerie: ile w nich chemii?”)

Technologia, że tak powiem hardcore'owa, ale czy nie możliwa do wdrożenia w Polsce ? Myślę, że skoro zniszczono cukrownie w Polsce, to można byłoby zacząć produkować cukier brzozowy nasz polski, z polskich brzóz i buków, których jest u nas bez liku ? A jakie dobrodziejstwa !!!

Można było by w końcu dbać o zęby społeczeństwa i wdrożyć program “Trzy łyżeczki dziennie ksylitolu” i skończyłby sie problem próchnicy, a poza tym w końcu upadłby mit “dobroczynnego” działania fluoru na zęby...generalnie coraz bardziej dociera do społeczeństwa, że fluor to trucizna, ale to temat na osobny post .

Po dwóch latach spożywaniu ksylitolu przez żonę ...zero ubytków w zębach, to jest fakt. Fińscy naukowcy proponują spożywać dziennie do 40 gram ksylitolu, ale to i tak dosyć dużo, ponieważ przedawkowanie powoduje silną biegunkę, ale i tak to jest dobroczynne przeczyszczenie dla organizmu.


 

Szerokie spektrum działania ksylitolu.


 

-zalecany przy próchnicy zębów i chorobach dziąseł,

-likwiduje niemiły zapach z ust,

-wykazuje działanie bakteriobójcze, ogranicza rozwój grzybicy i drożdżaków,

-wskazany przy osteoporozie, ułatwia mineralizację, np. przyswajanie wapnia  przez kości,

-wzmacnia układ immunologiczny,

-polecany dla osób odchudzających się, dostarczając organizmowi o prawie  połowę mniej kalorii niż cukier, zmniejsza łaknienie na słodycze,

-szczególnie zalecany dla diabetyków (posiada indeks glikemiczny IG

 czternastokrotnie niższy niż cukier!), dla osób z zakłóconą tolerancją  glukozy, z insulinoodpornością,

-wskazany przy „suchości w ustach", „zajadach" w kącikach ust,

-wspomaga regenerację górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje  gardła i zatok),

-wspomaga regenerację przy zapaleniu ucha środkowego oraz bakteryjnym    zapaleniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,

-działa korzystnie przy nadkwasocie żołądka, alergii i astmie,


 

Ksylitol odwraca wszystkie szkodliwe efekty cukru. Ksylitol nie poddaje się fermentacji, a więc nie może być zamieniony na kwasy przez bytujące w jamie ustnej bakterie, dzięki czemu pomaga w przywróceniu właściwej równowagi alkaliczno-kwasowej w jamie ustnej. To zasadowe środowisko nie jest przyjazne dla szkodliwych bakterii, a szczególnie dla najgorszej z nich o nazwie Streptococcus mutans. Ksylitol wpływa inhibitująco na rozwój choroby.


 

Stosowanie ksylitolu przed pójściem do łóżka, po wyszczotkowaniu i oczyszczeniu zębów nitkami, chroni i goi zęby i dziąsła. W przeciwieństwie do cukru można go nawet zostawić na noc na zębach. Przy właściwym stosowaniu stopuje proces fermentacji prowadzący do próchnicy zębów. Stosowanie go w dłuższym okresie czasu tłumi najbardziej szkodliwe szczepy bakterii jamy ustnej doprowadzając do trwałych zmian w ich charakterze. Ksylitol posiada nawet zdolność wzmacniania mineralizacji szkliwa zębowego i jest bardzo efektywny w leczeniu małych ubytków powstających w wyniku próchnicy. Chociaż duże ubytki nie zasklepią się, utwardzają się i stają się mniej podatne na dalszy rozwój choroby.

Ponieważ wraz ze stałym spożywaniem ksylitolu środowisko w jamie ustnej staje się mniej kwaśne, zaleca się żucie gumy ksylitolowej lub ssanie dropsów ksylitolowych po każdym posiłku lub po spożyciu słodyczy. Jak wykazały najnowsze badania, najlepsze w tym wszystkim jest to, że lecznicze własności ksylitolu są długotrwałe, a być może nawet trwałe. Dzieciom można podawać przed snem lizaka z ksylitolem, są takie dostępne po 1,5 zł i tym sposobem możemy doprowadzić dentystów do ruiny.

Oczywiście barierą jest wysoka cena, ale długoterminowo jest to opłacalne, generalnie koszt trzech łyżeczek ksylitolu dziennie to jakieś niecałe 2 zł...więcej wasze dzieci wydadzą na trujące chipsy, coca-colę i batoniki, gdzie działania tychże ulubionych przez dzieci “kosmicznych” fast foodów działa druzgocąco z “siłą wodospadu” na ich uzębienie...

Pozdrawiam wszystkich dentystów...co złego to nie ja...:))


 

                                                Wasz Bear Trybeus

 

 

Polecam inne części Szkoły przetrwania

cześć 1.

część 2.

część 3.

część 4.

 

Literatura 

mydlarnia-tuli.pl/index.php

 

wiedza.cc/wszystko-o-ksylitolu.html

 

www.naturowo.pl/post/Ksylitol-(xylitol)-brzozowa-sc582odycz-w-zdrowej-diecie.aspx

 

 


 

 

licznik: 17431 + 5 / 0 - promuj
captcha
x

Zgłoszenie komentarza

dodaj komentarz

x
komentarzy: 0 kolejność: wg punktacji najstarsze najnowsze
  0|0
Ja bym sobie go kupiła. Masz rozeznanie, gdzie to kupić, w aptece?
Acha. Ważne pytanie. Jak on smakuje z kawką i mleczkiem.
2013-10-16 23:10
# @leoparda 0|0
...tak, kupujemy go regularnie, mam układ z gościem (firma z Poznania), że jak wezmę 5 kg, to wysyłka gratis, jeśli się go weźmie do ust, to smakuje jak cukier, tylko taki trochę wodnisty, ale przynajmniej nie jest mdły, tak jak stewia...można robić ciasta, bo wysoka temp. nie wpływa na jego właściwości..podam Ci stronę tej firmy, generalnie jest najtańsza na rynku polskim...

http://www.ksylitol.com/

mają tam słodycze, czekolady, pasty do zębów...przejrzyj sobie stronkę...pozdrawiam niepoprawnie
2013-10-16 23:18
# @trybeus 0|0
Patrzcie, a Wańkowicz mówił " cukier krzepi".
2013-10-17 10:43
# @Andy51 0|0
ha...to już jest mit, cukier zabija...

tu propaganda...:))

http://3.bp.blogspot.com/-fMss4OZ6yFM/UU9gYzR7nCI/AAAAAAAAAYk/IxZ_aRvOQ00/s1600/cukier-krzepi-3.jpg
...natomiast wtedy jak była taka panika z cukrem, może kojarzysz, wtedy cena sięgała 7 zł, najciekawsze jest to, że im był droższy, tym więcej kupowali...no i najbardziej skrzepił się rząd z wpływów podwójnego podatku vat , zarobionego na bezmyślnych łosiach...pozdrawiam niepoprawnie


http://only4u.pl/images/damskie_nowe_2012/cuikerkrzepi.jpg
2013-10-17 12:50
# @trybeus 0|0
W stanie wojennym cukier krzepił , bo robiono z niego napój ognisty. :-)
2013-10-17 13:25
  0|0
Hej, dałem dyszkę :)
2013-10-17 14:55
# @grzesiekZ 0|0
..dzięki Grzesiek...kto da więcej ha ha :)))))))))))))
2013-10-17 19:34
# @Andy51 0|0
Mowili na ten przepis Grunwald:<BR>1 - kg cukru<BR>4 - litry wody<BR>10 - dkg drożdzy <BR><BR>:)
2013-10-17 20:57
OT 0|0
Chyba trochę OT. Nie znam wprawdzie tej inicjatywy, ale zobaczyłem właśnie, że Prawego nurtu tam nie ma - http://patriotyczna.listastron.pl/
2013-10-22 17:36
# @DelfInn 0|0
Ech, delfinku, takie rzeczy pisz pod artykułami autorstwa OT :) Wstawi się oczywiście :)
2013-10-23 15:02
# @grzesiekZ 0|0
Przepraszam! To z rozpędu... poza tym to tylko taki sygnał, bo ja nie wiem co to jest ta lista... legionu te tam nie było wiec tam tez zaOTkowałem.
2013-10-24 11:57